Madeira
Den portugisiske Atlanterhavsperlen byr på fantastiske naturopplevelser. Madeira har et mildt klima, frodig landskap, majestetiske fjell og kystlinjen består i hovedsak av bratte klipper. Madeira betyr tømmer på portugisisk. Navnet kan derfor sies å bety «skogkledd». For å livberge seg på øya har bønder gjennom flere hundre år satset stort på transport av vann gjennom levadaer (vannkanaler) til de tørre områdene i sør. Dette vanningsanlegget er særegent for Madeira.
Madeira er en selvstyrt region, som i tillegg består av øya Porto Santo og de to ubebodde øygruppene Selvagensøyene og Desertasøyene. Øyene har et samlet areal på 797 kvadratkilometer og et innbyggertall på ca. 300 000. Madeira utgjør, sammen med Asorene, Kanariøyene og Kapp Verde, regionen Makaronesia. Disse øyene er alle av vulkansk opprinnelse, og oppsto i tertiærperioden. Øyene har aldri vært landfaste, med mulig unntak for de østligste av Kanariøyene. Madeiras posisjon er 32° 38' nord 16° vest (hovedstaden Funchal). Dette er omtrent på linje med både nord- og vestspissen av Afrika.
Funchal
Hovedstaden Funchal ligger i et unikt område der naturlige geologiske egenskaper danner et «amfiteater» rundt byen, som starter på havna og stiger nesten 1200 meter høyt. Dette gir en naturlig ly og var det som tiltrakk de første nybyggerne. Funchal har vært Madeiras hovedstad i over fem århundrer. Navnet sies å komme av at det vokser en overflod av fennikel (funcho på portugisisk) der. I dag er Funchal en moderne by med ca. 100 000 innbyggere. Havnen, klimaet og den geografiske posisjonen har gjort at Funchal har hatt en rask befolkningsvekst. Den mest kjente attraksjonen i Funchal er nok SE-katedralen. Den ble bygd mellom 1493 og 1514 av Pero Annes i Manueline-stil, og representerer en av Madeiras mange skatter.
Transfertid fra flyplassen til hotellet er ca. 30 minutter.
Vær og klima
Klimaet på Madeira er subtropisk, stabilt og behagelig varmt, ofte karakterisert som «evig vår». Madeira betegnes ofte som «den grønne øya» og her blomstrer det nesten året rundt. Klimaet styres av høytrykket over Asorene, en av de mest stabile værfaktorer i hele Atlanterhavet. Fjellkjeden som går øst/vest langs øya, gjør at klimaet er noe forskjellig i nord og sør. Passatvinden, som blåser fra nordøst, treffer øyas nordkyst. Den varme og fuktige sjølufta tvinges opp i kaldere lag og kondenserer til tåke og eventuelt nedbør. Samtidig beskyttes sørsida mot både vind og nedbør. Funchal har dermed en årsnedbør på bare 500–600 millimeter, mot over 3000 mm i høyereliggende strøk som er eksponert mot nord.
Middeltemperaturen i Funchal er i november 19°C, i januar og februar 16-19°C.